Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
Szczegóły
Tytuł: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potrawAutor: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Iwanow Krystyna, Beata Przygoda
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320055863
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 150
Format: 28.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.572 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Dziady
Greg
Kompetencje bez tajemnic
Rozwijanie kompetencji to nie czary
Rozwijanie kompetencji to nie czary
Dobra Literatura
Kompetencje XXI wieku
Wolters Kluwer