, nauczyciele szkoły podstawowej, od kilku lat gotują z dziećmi na
lekcjach i w ramach zajęć pozalekcyjnych. Stało się to pasją dzieci i każde
spotkanie z rodzicami, każda impreza szkolna to okazja do poznawania tajników
kuchni regionalnej i europejskiej, czego wyrazem jest ta książka. Obok przepisów
są tu również wskazówki dla nauczycieli i rodziców, jak organizować zajęcia z
gotowania. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i są możliwe do przygotowania
przez dzieci w wieku 8 - 11 lat, tacy bowiem są nasi kucharze.
ZE WSTĘPU
Książka może być wykorzystana jako pomoc dydaktyczna na zajęciach
pozalekcyjnych szkolnych kółek zainteresowań, na lekcjach kształcenia
zintegrowanego lub zajęciach świetlicowych.
Wędrówka po krajach Europy odbywa się na zasadzie poznawania potraw
charakterystycznych dla danego kraju.
Ważnym kryterium doboru przepisów były preferowane przez dzieci gusta
smakowe. I tak przy realizacji tematu: Kuchnia Węgier nie znajdziemy tutaj
szegedyńskiej zupy gulaszowej, której przygotowanie trwa 2 i pół godziny ani
lecza, ale przepis na naleśniki a`la Gundel z nadzieniem z orzechów włoskich i
sosem czekoladowym.
Do przygotowania potraw można wykorzystać znajdujące się w sprzedaży
półprodukty typu ciasto kluskowe lub gotowe produkty, jak knedle czeskie, lane
kluski itp., co skraca czas przygotowania dań.
Realizacja znajdujących się w książce przepisów jest dostosowana do
możliwości i umiejętności dziecka w wieku wczesnoszkolnym oraz do warunków
szkolnych (klasa lekcyjna, świetlica, szkolna kuchnia).
W końcowej części czytelnik znajdzie przykładowe konspekty zajęć, które
można rozszerzyć o słuchanie muzyki charakterystycznej dla poznawanego państwa,
jak również o naukę tańca. Książka może być urozmaiceniem dla uczniów i daje
możliwość innego spojrzenia na pozna-wany kraj przez pryzmat smaku. Jest to
dla dzieci odskocznia od przyswajania wiedzy encyklopedycznej na temat państw
europejskich.
Dzieci mają okazję samodzielnie pod dyskretną kontrolą dorosłych,
przygotować potrawy dla siebie i innych. Uczą się pracy zespołowej i przyswajają
sobie zasady bezpieczeństwa i higieny przy przygotowaniu posiłku. Zajęcia z
gospodarstwa domowego cieszą się wśród uczniów bardzo dużym zainteresowa-niem i
dają im wiele satysfakcji.
MIŁEJ ZABAWY ! SMACZNEGO!
Dyrekcji, Radzie Rodziców, Rodzicom i Uczniom Publicznej Szkoły
Podstawowej w Łubnianach za pomoc w wyposażeniu pracowni i zachętę do przy-
gotowania książki ser-decznie dziękują autorzy. Specjalne podziękowania dla
Małgosi S. i Michała D. pierwszych degustatorów przygotowy-wanych naszych
potraw.
Do pobrania fragment książki w formacie pdf
lekcjach i w ramach zajęć pozalekcyjnych. Stało się to pasją dzieci i każde
spotkanie z rodzicami, każda impreza szkolna to okazja do poznawania tajników
kuchni regionalnej i europejskiej, czego wyrazem jest ta książka. Obok przepisów
są tu również wskazówki dla nauczycieli i rodziców, jak organizować zajęcia z
gotowania. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i są możliwe do przygotowania
przez dzieci w wieku 8 - 11 lat, tacy bowiem są nasi kucharze.
ZE WSTĘPU
Książka może być wykorzystana jako pomoc dydaktyczna na zajęciach
pozalekcyjnych szkolnych kółek zainteresowań, na lekcjach kształcenia
zintegrowanego lub zajęciach świetlicowych.
Wędrówka po krajach Europy odbywa się na zasadzie poznawania potraw
charakterystycznych dla danego kraju.
Ważnym kryterium doboru przepisów były preferowane przez dzieci gusta
smakowe. I tak przy realizacji tematu: Kuchnia Węgier nie znajdziemy tutaj
szegedyńskiej zupy gulaszowej, której przygotowanie trwa 2 i pół godziny ani
lecza, ale przepis na naleśniki a`la Gundel z nadzieniem z orzechów włoskich i
sosem czekoladowym.
Do przygotowania potraw można wykorzystać znajdujące się w sprzedaży
półprodukty typu ciasto kluskowe lub gotowe produkty, jak knedle czeskie, lane
kluski itp., co skraca czas przygotowania dań.
Realizacja znajdujących się w książce przepisów jest dostosowana do
możliwości i umiejętności dziecka w wieku wczesnoszkolnym oraz do warunków
szkolnych (klasa lekcyjna, świetlica, szkolna kuchnia).
W końcowej części czytelnik znajdzie przykładowe konspekty zajęć, które
można rozszerzyć o słuchanie muzyki charakterystycznej dla poznawanego państwa,
jak również o naukę tańca. Książka może być urozmaiceniem dla uczniów i daje
możliwość innego spojrzenia na pozna-wany kraj przez pryzmat smaku. Jest to
dla dzieci odskocznia od przyswajania wiedzy encyklopedycznej na temat państw
europejskich.
Dzieci mają okazję samodzielnie pod dyskretną kontrolą dorosłych,
przygotować potrawy dla siebie i innych. Uczą się pracy zespołowej i przyswajają
sobie zasady bezpieczeństwa i higieny przy przygotowaniu posiłku. Zajęcia z
gospodarstwa domowego cieszą się wśród uczniów bardzo dużym zainteresowa-niem i
dają im wiele satysfakcji.
MIŁEJ ZABAWY ! SMACZNEGO!
Dyrekcji, Radzie Rodziców, Rodzicom i Uczniom Publicznej Szkoły
Podstawowej w Łubnianach za pomoc w wyposażeniu pracowni i zachętę do przy-
gotowania książki ser-decznie dziękują autorzy. Specjalne podziękowania dla
Małgosi S. i Michała D. pierwszych degustatorów przygotowy-wanych naszych
potraw.
Do pobrania fragment książki w formacie pdf
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia europejska dla dzieci Gotujemy w szkole i w domuAutor: Sygulka Gabriela, Dreier Norbert
Wydawnictwo: Nowik
ISBN: 9788389848611
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2007
Ilość stron: 120
Format: 16.8x23.6cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.236 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Quo vadis
Greg
Patrz, Madika, pada śnieg!
Zakamarki
Słowacja na weekend
Pascal
Dzień Dziecka w Bullerbyn
Zakamarki
Zawoja Babia Góra
Compass
Carrie
Prószyński i S-ka
Boks na ptaku, czyli każdy szczyt ma swój Czubaszek i Karolak
Prószyński i S-ka
Nie ma jak u mamy Kuchnia polska
Publicat