Dlaczego postulaty obrońców praw zwierząt wydają się szalone? Skoro zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego ludzie mieliby robić inaczej? Jaki jest związek między inteligencją a zdolnością do przeżywania cierpienia? Czy decyzja pojedynczej osoby o niejedzeniu mięsa ma znaczenie? Dlaczego ci, którzy popierają wegetarianizm, często sami jedzą mięso? Czy lepiej żyć na fermie przemysłowej, niż nigdy się nie urodzić?
To tylko wybrane wątki zaciekłej dyskusji, którą na kartach tej książki toczą mięsożerca i wegetarianin. Napisane przystępnym językiem, angażujące dialogi pokazują, jak prowadzić rzeczową rozmowę na te kontrowersyjne tematy, jakich myślowych błędów i retorycznych pułapek unikać oraz jakie wnioski wydają się nieuchronne. Opisowa bibliografia na końcu książki zawiera streszczenia najważniejszych publikacji na temat etyki wegetarianizmu i weganizmu, a posłowie tłumacza przybliża praktyczne realia tego zagadnienia w Polsce.
Jeśli zaczynasz podejrzewać, że jedzenie mięsa jest moralnie wątpliwe, ta książka stanowi doskonałe wprowadzenie do tematu i kompendium argumentów po obu stronach debaty. Jeśli z kolei uważasz, że wegetarianie są przewrażliwieni, a jedzenie mięsa można obronić, stanowi ona fascynujące intelektualne wyzwanie.
"To pierwsza tego rodzaju książka – zbierająca wszystkie wątpliwości na temat wegetarianizmu i swobodnie korzystająca z dorobku filozofii w rozprawianiu się z nimi, a przede wszystkim poruszająca się w sferze intelektualnej, a nie emocjonalnej. Dzięki temu ta lektura ma szansę rozwinąć każdego, kto po nią sięgnie, bo zamiast straszyć lub wzruszać, zachęca do samodzielnego stawiania pytań."
- Marta Dymek, autorka Jadłonomii
To tylko wybrane wątki zaciekłej dyskusji, którą na kartach tej książki toczą mięsożerca i wegetarianin. Napisane przystępnym językiem, angażujące dialogi pokazują, jak prowadzić rzeczową rozmowę na te kontrowersyjne tematy, jakich myślowych błędów i retorycznych pułapek unikać oraz jakie wnioski wydają się nieuchronne. Opisowa bibliografia na końcu książki zawiera streszczenia najważniejszych publikacji na temat etyki wegetarianizmu i weganizmu, a posłowie tłumacza przybliża praktyczne realia tego zagadnienia w Polsce.
Jeśli zaczynasz podejrzewać, że jedzenie mięsa jest moralnie wątpliwe, ta książka stanowi doskonałe wprowadzenie do tematu i kompendium argumentów po obu stronach debaty. Jeśli z kolei uważasz, że wegetarianie są przewrażliwieni, a jedzenie mięsa można obronić, stanowi ona fascynujące intelektualne wyzwanie.
"To pierwsza tego rodzaju książka – zbierająca wszystkie wątpliwości na temat wegetarianizmu i swobodnie korzystająca z dorobku filozofii w rozprawianiu się z nimi, a przede wszystkim poruszająca się w sferze intelektualnej, a nie emocjonalnej. Dzięki temu ta lektura ma szansę rozwinąć każdego, kto po nią sięgnie, bo zamiast straszyć lub wzruszać, zachęca do samodzielnego stawiania pytań."
- Marta Dymek, autorka Jadłonomii
Szczegóły
Tytuł: Porozmawiajmy o jedzeniu zwierzątPodtytuł: Etyka wegetarianizmu
Autor: Michael Huemer
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301210182
Tytuł oryginału: Dialogues on Ethical Vegetarianism
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Gogłoza Włodzimierz
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 184
Format: 12.5x19.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.18 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Przemoc w rodzinie
Interwencja kryzysowa i psychoterapia
Interwencja kryzysowa i psychoterapia
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Poszukiwanie bezpieczeństwa. Terapia PTSD i nadużywania substancji psychoaktywnych
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Rak duszy
O alkoholizmie
O alkoholizmie
Literackie
Głód
Literackie
Najgorszy człowiek na świecie. Wydanie specjalne
Znak Literanova