Instrumentarium i techniki zabiegów chirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
stosowany sprzęt i instrumentarium,
sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym,
opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia,
podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów,
aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.
Mamy nadzieję, że ten doskonały przewodnik będzie codziennym towarzyszem w życiu zawodowym instrumentariuszek i młodych adeptów chirurgii małonwazyjnej.
Szczegóły
Tytuł: Instrumentarium i techniki zabiegów chirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznejWydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320059342
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 180
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.448 kg
Redakcja: Michalak Aldona, Kotomska Marta, Danielewicz Roman