Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

SQN - Sine Qua Non

  • Rok wydania: 2020
  • Format: 15.0 x 21.5 cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
44,99 PLN
Nasza cena
36,55 PLN
Oszczędzasz 19%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł



Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.

Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.

Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.

Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.


Tę książkę trzeba przeczytać! - Nigella Lawson

Konsumujemy zbyt wiele za bardzo przetworzonych rzeczy, ulegamy spożywczym modom, lekceważymy pory roku, odrzucając przyjęte przez przodków kanony odżywiania. Niby wiemy, dlaczego tak się dzieje. Po lekturze niniejszej książki wiedzieć będziemy na pewno. - Robert Makłowicz

Bee Wilson snuje porywającą i inspirującą opowieść, jednocześnie piękną i straszną, przeplataną zdumiewającymi danymi i intrygującymi spostrzeżeniami. Genialna lektura poświęcona kwestii, która nas wszystkich dotyczy. - Claudia Roden

Bee Wilson - Brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Autorka pięciu książek na tematy związane z jedzeniem. Współpracowała z takimi pismami, jak „The Guardian”, „The Sunday Times”, „The New Yorker”. Przewodnicząca Oxford Symposium on Food and Cookery.


Szczegóły

Tytuł: Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Autor: Bee Wilson
Wydawnictwo: SQN - Sine Qua Non
ISBN: 9788381296533
Tytuł oryginału: The Way We Eat Now
Tłumacz: Witkowska Magda
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 496
Format: 15.0 x 21.5 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.674 kg

Recenzje