Chromatografia jest obecnie najpopularniejszą techniką rozdzielania mieszanin, a jedną z jej odmian stosowaną do analizy nieorganicznych i organicznych jonów i substancji jonogennych jest chromatografia jonowa. W książce opisano jej podstawy teoretyczne i zastosowania, a w szczególności:
- historię powstania i miejsce chromatografii jonowej wśród innych metod chromatograficznych;
- procesy fizyczne i chemiczne, stanowiące podstawy tej metody;
- zagadnienia dotyczące faz stacjonarnych i eluentów, supresorów oraz rodzajów detekcji;
- sposoby przygotowania próbek do analizy;
- zastosowania chromatografii jonowej do badania próbek stałych, ciekłych i gazowych.
Niewątpliwym atutem książki jest obszerna bibliografia oraz słowniczek pojęć i terminów, a także wykaz stosowanych akronimów.
W porównaniu do poprzedniego wydania znacznie więcej miejsca poświęcono technikom pokrewnym, takim jak: chromatografia wykluczania jonowego oraz chromatografia z tworzeniem par jonowych. Zaktualizowano i poszerzono informacje związane z metodami standardowymi, analizą specjacyjną i technikami łączonymi, czy zastosowaniami chromatografii jonowej w badaniach żywności, próbek klinicznych i farmaceutycznych.
Nowe zagadnienia to m.in. zastosowania chromatografii jonowej w oznaczaniu kwasów karboksylowych, chloranów(VII), amin, aminokwasów i białek czy węglowodanów. Książka polecana studentom, doktorantom i wykładowcom takich kierunków, jak: chemia, biochemia, biotechnologia, ochrona i inżynieria środowiska, nauki rolnicze i o żywności, a także nauk medycyny i farmacji. Ze względu na aspekty praktyczne będzie ona użyteczna także pracownikom laboratoriów badawczych i kontrolno-pomiarowych zajmujących się monitorowaniem zanieczyszczeń powietrza, gleb i wody oraz jakości produktów chemicznych, żywnościowych czy farmaceutycznych.
- historię powstania i miejsce chromatografii jonowej wśród innych metod chromatograficznych;
- procesy fizyczne i chemiczne, stanowiące podstawy tej metody;
- zagadnienia dotyczące faz stacjonarnych i eluentów, supresorów oraz rodzajów detekcji;
- sposoby przygotowania próbek do analizy;
- zastosowania chromatografii jonowej do badania próbek stałych, ciekłych i gazowych.
Niewątpliwym atutem książki jest obszerna bibliografia oraz słowniczek pojęć i terminów, a także wykaz stosowanych akronimów.
W porównaniu do poprzedniego wydania znacznie więcej miejsca poświęcono technikom pokrewnym, takim jak: chromatografia wykluczania jonowego oraz chromatografia z tworzeniem par jonowych. Zaktualizowano i poszerzono informacje związane z metodami standardowymi, analizą specjacyjną i technikami łączonymi, czy zastosowaniami chromatografii jonowej w badaniach żywności, próbek klinicznych i farmaceutycznych.
Nowe zagadnienia to m.in. zastosowania chromatografii jonowej w oznaczaniu kwasów karboksylowych, chloranów(VII), amin, aminokwasów i białek czy węglowodanów. Książka polecana studentom, doktorantom i wykładowcom takich kierunków, jak: chemia, biochemia, biotechnologia, ochrona i inżynieria środowiska, nauki rolnicze i o żywności, a także nauk medycyny i farmacji. Ze względu na aspekty praktyczne będzie ona użyteczna także pracownikom laboratoriów badawczych i kontrolno-pomiarowych zajmujących się monitorowaniem zanieczyszczeń powietrza, gleb i wody oraz jakości produktów chemicznych, żywnościowych czy farmaceutycznych.
Szczegóły
Tytuł: Chromatografia jonowaPodtytuł: Teoria i praktyka
Autor: Rajmund Michalski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301212315
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 496
Format: 16.5 x 23.5 cm
Oprawa: miękka
Waga: 0.8 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Perfekcyjna niedoskonałość
wyd.2021
wyd.2021
Literackie