Książka "Kuchnia polska dla diabetyków" autorstwa Doroty Drozd to kompleksowy przewodnik po odżywianiu dla diabetyków kochających naszą narodową kuchnię. Książka głównie skierowana jest dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, ale zawarte tam przepisy sprawdzą się dla każdego, kto pragnie zadbać o zdrową dietę i sylwetkę.
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że diabetycy powinni odżywiać się zdrowo i wyjątkowo starannie. Jednak "zdrowo" nie znaczy nudno i wyłącznie z masą wyrzeczeń! Autorka stara się zwalczyć ten krzywdzący zdrowe odżywianie stereotyp i pokazuje, jak można gotować smacznie i różnorodnie, a jednocześnie tak, by każdy posiłek miał wymiar terapeutyczny i prozdrowotny.
Wśród setek przepisów dostępnych w książce "Kuchnia polska dla diabetyków" znalazły się ciekawe propozycje na każdy posiłek dnia - od śniadania, przez przekąski, obiad z deserem, aż do kolacji. Poznamy przepisy na dania mięsne, wegetariańskie czy bazujące na rybach, na doskonałe wypieki, a także zdrowe koktajle i soki; na proste dania do przygotowania w kilka minut oraz bardziej wykwintne propozycje, wymagające dłuższej wizyty w kuchni.
Wszystkie potrawy mają wyliczony indeks glikemiczny, tak ważny dla diabetyków, jak również kaloryczność potraw i wymienniki białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowe. Znalazło się też miejsce dla wskazówek, jak te wszystkie elementy samemu obliczać. Wszystko podane w czytelnej i przejrzystej formie.
Dorota Drozd to z zawodu pielęgniarka diabetologiczna, a do tego autorka specjalizująca się w literaturze kucharskiej, skierowanej głównie do diabetyków. Wśród jej publikacji znajdziemy nie tylko "Kuchnię polską dla diabetyków", ale także "Kuchnie świata dla diabetyków" czy "Insulinooporność. Dieta dla zdrowia". Jej dzieła znajdziemy zarówno w tradycyjnych wydaniach papierowych, jak i w wersjach elektronicznych (eBook).
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że diabetycy powinni odżywiać się zdrowo i wyjątkowo starannie. Jednak "zdrowo" nie znaczy nudno i wyłącznie z masą wyrzeczeń! Autorka stara się zwalczyć ten krzywdzący zdrowe odżywianie stereotyp i pokazuje, jak można gotować smacznie i różnorodnie, a jednocześnie tak, by każdy posiłek miał wymiar terapeutyczny i prozdrowotny.
Wśród setek przepisów dostępnych w książce "Kuchnia polska dla diabetyków" znalazły się ciekawe propozycje na każdy posiłek dnia - od śniadania, przez przekąski, obiad z deserem, aż do kolacji. Poznamy przepisy na dania mięsne, wegetariańskie czy bazujące na rybach, na doskonałe wypieki, a także zdrowe koktajle i soki; na proste dania do przygotowania w kilka minut oraz bardziej wykwintne propozycje, wymagające dłuższej wizyty w kuchni.
Wszystkie potrawy mają wyliczony indeks glikemiczny, tak ważny dla diabetyków, jak również kaloryczność potraw i wymienniki białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowe. Znalazło się też miejsce dla wskazówek, jak te wszystkie elementy samemu obliczać. Wszystko podane w czytelnej i przejrzystej formie.
Dorota Drozd to z zawodu pielęgniarka diabetologiczna, a do tego autorka specjalizująca się w literaturze kucharskiej, skierowanej głównie do diabetyków. Wśród jej publikacji znajdziemy nie tylko "Kuchnię polską dla diabetyków", ale także "Kuchnie świata dla diabetyków" czy "Insulinooporność. Dieta dla zdrowia". Jej dzieła znajdziemy zarówno w tradycyjnych wydaniach papierowych, jak i w wersjach elektronicznych (eBook).
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia polska dla diabetykówAutor: Dorota Drozd
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788381513463
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 160
Format: 16.5 x 22.5 cm
Oprawa: miękka
Waga: 0.355 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Wypieki dla diabetyków (wyd.2)
Wydawnictwo RM