Jak produkty codziennego użytku wyglądają z perspektywy chemika? Na to pytanie odpowiada George Zaidan w książce pod tytułem "Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy".
Naukowiec wyjaśnia z pozoru skomplikowane naukowe fakty w niezwykle zabawny i humorystyczny sposób. Opierając się na solidnej wiedzy, obala wiele mitów, tłumacząc wszystko w przystępny dla każdego sposób.
Chemia to jedna z dziedzin, które w najbardziej widoczny sposób oddziałują na życie codzienne każdego człowieka. Wszystko to, co jemy i pijemy, wszystkie kosmetyki, których używamy każdego dnia, w pewien sposób wpływają na ludzki organizm. Jednak skąd wiedzieć, czy wywierany przez nie wpływ jest pozytywny?
Ludzki organizm to także zbiór różnych substancji chemicznych. Dlatego tak ważna jest świadomość, jak oddziałują na niego wszystkie produkty, z którymi ma styczność na co dzień. Podstawy chemii to wiedza, którą każdy powinien wykorzystywać. Autor dokładnie wyjaśnia wiele różnych kwestii, przedstawia też pytania, które dla naukowców są problematyczne, a odpowiedzi na nie - jeszcze nieodnalezione.
Czy chipsy, e-papierosy, przetworzona żywność są naprawdę aż tak szkodliwe? A jeśli tak to dlaczego? Jaki wpływ na funkcjonowanie ma codzienne spożywanie kofeiny w kawie czy herbacie? Na te pytania - i nie tylko - odpowiedzi znajdują się w książce George'a Zaidana.
[Opinie o książce]
„Jeśli sądziliście, że chemia może być naprawdę interesująca (a jest), ale nie mogliście się skupić na lekcjach w szkole, to jest książka dla was. George Zaidan sprawi, że będziecie głośno się śmiać, czytając opowieści o cudach praktycznej, użytecznej nauki, a wszystko wytłumaczy na przykładach genialnych porównań, które zrozumie nawet jedenastolatek.”
- Daniel J. Levitin, autor "Zasłuchanego mózgu. Co się dzieje w głowie, gdy słuchasz muzyki"
„O mój Boże, ta książka jest GENIALNA! Zabawna, wnikliwa, napisana ciętym językiem i dodająca otuchy.”
- Kallie Moore, prowadząca PBS Eons
„Jeśli chcecie dowiedzieć się prawdy o cheetosach, kremach z filtrem, zamiennikach masłach i innych codziennych sprawach związanych z chemią, zajrzyjcie do pełnych werwy Składników. Ale przede wszystkim kupcie tę książkę, bo nauczy was myśleć jak błyskotliwy, oczytany i diabelnie zabawny naukowiec.”
- Sam Kean, autor "Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu" i "Znikającej łyżeczki. Dziwnych opowieści chemicznej treści"
[O autorze]
George Zaidan, autor książki "Składniki. Osobliwa chemia tego co jemy i czym się smarujemy." to absolwent MIT. Zajmuje się promowaniem swojej naukowej działalności oraz jest producentem programów popularnonaukowych. Jest twórcą serii "Ingredients" stworzonej dla National Geographic. Jego prace są publikowane w takich czasopismach jak "New York Times", "Forbs" czy "National Geographic Magazine".
Naukowiec wyjaśnia z pozoru skomplikowane naukowe fakty w niezwykle zabawny i humorystyczny sposób. Opierając się na solidnej wiedzy, obala wiele mitów, tłumacząc wszystko w przystępny dla każdego sposób.
Chemia to jedna z dziedzin, które w najbardziej widoczny sposób oddziałują na życie codzienne każdego człowieka. Wszystko to, co jemy i pijemy, wszystkie kosmetyki, których używamy każdego dnia, w pewien sposób wpływają na ludzki organizm. Jednak skąd wiedzieć, czy wywierany przez nie wpływ jest pozytywny?
Ludzki organizm to także zbiór różnych substancji chemicznych. Dlatego tak ważna jest świadomość, jak oddziałują na niego wszystkie produkty, z którymi ma styczność na co dzień. Podstawy chemii to wiedza, którą każdy powinien wykorzystywać. Autor dokładnie wyjaśnia wiele różnych kwestii, przedstawia też pytania, które dla naukowców są problematyczne, a odpowiedzi na nie - jeszcze nieodnalezione.
Czy chipsy, e-papierosy, przetworzona żywność są naprawdę aż tak szkodliwe? A jeśli tak to dlaczego? Jaki wpływ na funkcjonowanie ma codzienne spożywanie kofeiny w kawie czy herbacie? Na te pytania - i nie tylko - odpowiedzi znajdują się w książce George'a Zaidana.
[Opinie o książce]
„Jeśli sądziliście, że chemia może być naprawdę interesująca (a jest), ale nie mogliście się skupić na lekcjach w szkole, to jest książka dla was. George Zaidan sprawi, że będziecie głośno się śmiać, czytając opowieści o cudach praktycznej, użytecznej nauki, a wszystko wytłumaczy na przykładach genialnych porównań, które zrozumie nawet jedenastolatek.”
- Daniel J. Levitin, autor "Zasłuchanego mózgu. Co się dzieje w głowie, gdy słuchasz muzyki"
„O mój Boże, ta książka jest GENIALNA! Zabawna, wnikliwa, napisana ciętym językiem i dodająca otuchy.”
- Kallie Moore, prowadząca PBS Eons
„Jeśli chcecie dowiedzieć się prawdy o cheetosach, kremach z filtrem, zamiennikach masłach i innych codziennych sprawach związanych z chemią, zajrzyjcie do pełnych werwy Składników. Ale przede wszystkim kupcie tę książkę, bo nauczy was myśleć jak błyskotliwy, oczytany i diabelnie zabawny naukowiec.”
- Sam Kean, autor "Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu" i "Znikającej łyżeczki. Dziwnych opowieści chemicznej treści"
[O autorze]
George Zaidan, autor książki "Składniki. Osobliwa chemia tego co jemy i czym się smarujemy." to absolwent MIT. Zajmuje się promowaniem swojej naukowej działalności oraz jest producentem programów popularnonaukowych. Jest twórcą serii "Ingredients" stworzonej dla National Geographic. Jego prace są publikowane w takich czasopismach jak "New York Times", "Forbs" czy "National Geographic Magazine".
Szczegóły
Tytuł: SkładnikiPodtytuł: Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy
Autor: George Zaidan
Wydawnictwo: Marginesy
ISBN: 9788366500266
Tytuł oryginału: Ingredients: The Strange Chemistry of What We Put in Us and on Us
Tłumacz: Waliś Robert
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 328
Format: 14 x 21 cm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Redakcja: Gaik Krystian
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Zdrowe przetwory
Zwierciadło
Randka z Hugo Bosym
Słowne (dawniej Burda Książki)
Śmierć przy myciu zębów
Prószyński i S-ka
Zmierzch lubieżnego dziada.
Felietony po #MeToo
Felietony po #MeToo
Prószyński i S-ka