Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego.
Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej.
Zawarte w nim zostały między innymi:
- Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością,
- Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami
- Metody leczenia otyłości
- Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.
„Podręcznik pt. Psychodietetyka dedykowany jest przede wszystkim osobom, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i wszystkimi problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie. (…) Dla tej grupy osób przygotowano rozdziały, które są znakomitym przypomnieniem wiedzy nabytej w trakcie studiów. (…) Bez wątpienia podręcznik ten jest cenną pozycją, która umożliwi skuteczne prowadzenie dietoterapii, tym samym wspomoże wszystkich, którzy zajmują się problemami żywieniowymi w ich przeciwdziałaniu, a także zmniejszeniu częstości ich występowania.”
Z recenzji prof. dr hab. n. med. Hanny Krauss
„Monografia, którą trzymam w ręku porusza wiele ważnych kwestii, jest pełna wskazówek, rad, sprawdzonej wiedzy, odwołuje się do wytycznych, zastanawia nad tym co robić, jak wybierać, co jeszcze zbadać? Porusza się wśród skomplikowanej materii emocji, decyzji, argumentów. Namawiam Państwa do tego, żeby ją studiować, sam będę wracał do wielu zawartych w niej treści, bo jest praktyczna, otwarta, inspirująca. To ważna pozycja w mojej medycznej bibliotece.”
Z recenzji prof. dr hab. n. med. Artura Mamcarza,
Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej.
Zawarte w nim zostały między innymi:
- Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością,
- Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami
- Metody leczenia otyłości
- Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.
„Podręcznik pt. Psychodietetyka dedykowany jest przede wszystkim osobom, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i wszystkimi problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie. (…) Dla tej grupy osób przygotowano rozdziały, które są znakomitym przypomnieniem wiedzy nabytej w trakcie studiów. (…) Bez wątpienia podręcznik ten jest cenną pozycją, która umożliwi skuteczne prowadzenie dietoterapii, tym samym wspomoże wszystkich, którzy zajmują się problemami żywieniowymi w ich przeciwdziałaniu, a także zmniejszeniu częstości ich występowania.”
Z recenzji prof. dr hab. n. med. Hanny Krauss
„Monografia, którą trzymam w ręku porusza wiele ważnych kwestii, jest pełna wskazówek, rad, sprawdzonej wiedzy, odwołuje się do wytycznych, zastanawia nad tym co robić, jak wybierać, co jeszcze zbadać? Porusza się wśród skomplikowanej materii emocji, decyzji, argumentów. Namawiam Państwa do tego, żeby ją studiować, sam będę wracał do wielu zawartych w niej treści, bo jest praktyczna, otwarta, inspirująca. To ważna pozycja w mojej medycznej bibliotece.”
Z recenzji prof. dr hab. n. med. Artura Mamcarza,
Szczegóły
Tytuł: PsychodietetykaWydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320059922
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 566
Format: 16.5 x 23.5 cm
Oprawa: miękka
Waga: 0.91 kg
Redakcja: Brytek-Matera Anna
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Medycyna stylu życia
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Dietetyka kliniczna
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Farmakoterapia w ginekologii, uroginekologii i endokrynologii ginekologicznej
PZWL Wydawnictwo Lekarskie