Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym. To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Patronat merytoryczny: Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego
Patronat merytoryczny: Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego
Szczegóły
Tytuł: Żywienie w chorobach nowotworowychWydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320058871
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 1058
Format: 21 x 25 cm
Oprawa: twarda
Waga: 2.14 kg
Redakcja: Szawłowski Andrzej W., Gromadzka-Ostrowska Joanna, Paluszkiewicz Piotr, Słodkowski Maciej, Sobocki J
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Antybiotykoterapia praktyczna
Alfa-Medica Press
Dietetyka kliniczna
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Nienauczalni
Literackie
Totalna demolka
Dziennik Cwaniaczka. Tom 14
Dziennik Cwaniaczka. Tom 14
Nasza Księgarnia
Ballada ptaków i węży
Media Rodzina
Jadłonomia po polsku
Marginesy