Żydowscy obywatele Krakowa. Tom 3. Kuchnia i kultura

EMG

  • Rok wydania: 0
  • Format: 15 x 21 cm
Wysyłka:
Pojutrze (poniedziałek 2024-09-23)
Sugerowana cena
35,00 PLN
Nasza cena
27,05 PLN
Oszczędzasz 23%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 20,44 zł



Wydawnictwo EMG ma zaszczyt przedstawić Kuchnię i kulturę trzeci tom notesu do czytania z serii Żydowscy obywatele Krakowa. Teksty zamieszczone w notesie są dwujęzyczne: po polsku i po angielsku.
Celem tej publikacji nie jest pokazanie tego co nazywa się kuchnią żydowską. Przedstawione przepisy to symboliczny wybór receptur spisanych przez przedwojennych krakowian żydowskiego pochodzenia, w większości niereligijnych. Te prywatne notatki są czymś więcej niż podpowiedzią, jak gotować stały się także pretekstem do biogramów i tłem fragmentu życia niegdyś jednej czwartej społeczności Krakowa.
Ten obraz byłby zbyt ubogi bez pokazania restauracji i kawiarni prowadzonych przez żydowskich obywateli naszego miasta. W notesie znalazły się więc zdjęcia i informacje o takich lokalach, a w biogramach fragmentaryczne dane o życiu w przedwojennym Krakowie, historii nieistniejących już miejsc, dramacie wojennym i późniejszych dziejach. Podczas badań okazało się, że wiele rodzin restauratorów było związanych z rozwojem krakowskiego i polskiego sportu, więc i ten aspekt pojawił się publikacji.
Publikacja ma formę notesu do czytania. Tych, którzy mają chęć poszukać więcej informacji, zachęcamy do pójścia śladem bibliografii i do dopisywania znalezionych wiadomości na wolnych stronach. Można tam też notować własne przepisy lub notatki ulepszające podane receptury.

Szczegóły

Tytuł: Żydowscy obywatele Krakowa. Tom 3. Kuchnia i kultura
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: EMG
Seria: Żydowscy obywatele Krakowa
ISBN: 9788363464295
Ilość stron: 164
Format: 15 x 21 cm

Recenzje