Historia polskiego smaku
Kuchnia, stół, obyczaje

Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Rok wydania: 2021
  • Format: 16.5x20.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
79,00 PLN
Nasza cena
70,40 PLN
Oszczędzasz 11%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 66,39 zł



„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.


Szczegóły

Tytuł: Historia polskiego smaku
Podtytuł: Kuchnia, stół, obyczaje
Autor: Maja Łozińska, Jan Łoziński
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301216177
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 296
Format: 16.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.42 kg

Recenzje