Outlet: uszkodzenie okładki i stron, bez wpływu na treść
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?
Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów:
Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy,
Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone,
Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam;
Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.
Aleksandra i Daniel Mizielińscy — Cieszący się międzynarodowym uznaniem graficy, twórcy książek i stron internetowych. Absolwenci Wydziału Grafiki warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych.
Autorzy wielu książek, m.in. Miasteczko Mamoko, D.O.M.E.K., Mapy, Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych i Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu. Laureaci licznych nagród i wyróżnień, w tym prestiżowego międzynarodowego wyróżnienia BolognaRagazzi Award 2010 za książkę Co z Ciebie wyrośnie? oraz francuskiej Prix Sorcières 2013 i włoskiej Premio Andersen 2013 za Mapy. Ich książki zostały przetłumaczone na ponad 30 języków.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?
Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów:
Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy,
Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone,
Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam;
Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.
Aleksandra i Daniel Mizielińscy — Cieszący się międzynarodowym uznaniem graficy, twórcy książek i stron internetowych. Absolwenci Wydziału Grafiki warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych.
Autorzy wielu książek, m.in. Miasteczko Mamoko, D.O.M.E.K., Mapy, Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych i Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu. Laureaci licznych nagród i wyróżnień, w tym prestiżowego międzynarodowego wyróżnienia BolognaRagazzi Award 2010 za książkę Co z Ciebie wyrośnie? oraz francuskiej Prix Sorcières 2013 i włoskiej Premio Andersen 2013 za Mapy. Ich książki zostały przetłumaczone na ponad 30 języków.
Szczegóły
Tytuł: Daj gryza (OUTLET - USZKODZENIE)Podtytuł: Smakowite historie o jedzeniu
Autor: Mizielińska Aleksandra, Mizieliński Daniel
Wydawnictwo: Dwie Siostry
Seria: Aleksandra i Daniel Mizielińscy
Kod paskowy: 9788381501064
ISBN: 978-83-8150-106-4
Tytuł tomu: Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 112
Format: 27.2x37.0 cm
Oprawa: twarda
Waga: 0.15 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Mamma Mia. Włochy dla dociekliwych
Dwie Siostry
Basia i wyprawa do lasu
Egmont
Wesoły Ryjek i zima
Media Rodzina
Pora na kalafiora
Dwie Siostry
Tupcio Chrupcio. Bardzo ważne sprawy. Pobawmy się razem
Media Service Zawada
Kicia Kocia i Nunuś. W kuchni
Media Rodzina
Kicia Kocia gotuje
Media Rodzina
Wesoły Ryjek i wiosna
Media Rodzina
Jaś i Janeczka 1
Dwie Siostry
Jak schować Lwa
wyd.3
wyd.3
Amber