Według najprostszej definicji sommelier to nikt inny, jak kelner odpowiedzialny w restauracji za serwis napojów, ze szczególnym uwzględnieniem wina. Tylko tyle i aż tyle. W restauracjach, w których wino odgrywa równorzędną serwowanym potrawom rolę, funkcja sommeliera to coś znacznie więcej. Właściwym współczesnym określeniem wobec sommeliera będzie raczej menedżer restauracji odpowiedzialny za wino i inne napoje oraz cygara, funkcja ta bowiem wykracza daleko poza ramy klasycznego terminu "kelner".
Szczegóły
Tytuł: Zawód SommelierPodtytuł: czyli jak właściwie podawać i skutecznie sprzedawać wino w restauracji
Autor: Prange-Barczyński Tomasz
Wydawnictwo: Magazyn Wino
ISBN: 9788361241003
Języki: polski
Rok wydania: 2007
Ilość stron: 160
Format: 14.5x23.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.265 kg