Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej.
******
Korean Cuisine from the Inside – Rituals, Etiquette and Aesthetics
The texts included in the book refer to the earliest history of Korean culinary culture, the symbolism of rice and its ritualization, the role of tea and alcoholic drinks in everyday culture, they also explore feast threads in poetry and historical and contemporary culinary traditions.
******
Korean Cuisine from the Inside – Rituals, Etiquette and Aesthetics
The texts included in the book refer to the earliest history of Korean culinary culture, the symbolism of rice and its ritualization, the role of tea and alcoholic drinks in everyday culture, they also explore feast threads in poetry and historical and contemporary culinary traditions.
Szczegóły
Tytuł: Kultura koreańska od kuchni - rytuały, etykieta i estetykaWydawnictwo: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
Seria: Coreana Varsoviensia
ISBN: 9788323548836
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 242
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Redakcja: Huszcza Romuald, Wojakowska-Kurowska Anna
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Fiszki Starter chiński
Cztery Głowy
Life on Earth
HarperCollins
Kuchnia koreańska
Astrum
Przyszłość zależy od nas.
Przewodnik po kryzysie klimatycznym dla niepoprawnych optymistów
Przewodnik po kryzysie klimatycznym dla niepoprawnych optymistów
Wydawnictwo Krytyki Politycznej