Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku

Znak Koncept

  • Rok wydania: 2021
  • Format: 15.0 x 20.0 cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)
Sugerowana cena
44,99 PLN
Nasza cena
43,08 PLN
Oszczędzasz 5%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 28,44 zł



OBIAD W RZYMIE

HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU


Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.

Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.

Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.

Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.

Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.

Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:

Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?

Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące. - Nigella Lawson

Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów. - Alice Waters

Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą „The Washington Post” oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.

Kraj produkcji: Polska

Producent:
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
ul. Kościuszki 37
30-105 Kraków (Polska)
tel: 12 61 99 500
email: sekretariat@znak.com.pl


Szczegóły

Tytuł: Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku
Autor: Andreas Viestad
Wydawnictwo: Znak Koncept
ISBN: 9788324073870
Tłumacz: Rost Małgorzata
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 240
Format: 15.0 x 20.0 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami

Recenzje