Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja.
Jak jest naprawdę?
Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
- Autorka
Szczegóły
Tytuł: Sztukamięs ze szlachtuza.Podtytuł: Nieopowiedziana historia mięsa
Autor: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
Wydawnictwo: Czarne
ISBN: 9788381912709
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 328
Format: 13.3x21.5cm
Oprawa: Twarda