Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

PZWL Wydawnictwo Lekarskie

  • Rok wydania: 2021
  • Format: 16.5 x 23.5 cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
223,80 PLN
Nasza cena
203,44 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 161,18 zł



Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.

W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.

Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych.

Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.

 


Szczegóły

Tytuł: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka
Autor: Helena Ciborowska, Artur Ciborowski
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320064803
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 720
Format: 16.5 x 23.5 cm
Oprawa: Miękka
Waga: 1.44 kg

Recenzje

Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: