Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia. 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też… stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni. Paweł Płaczek Rocznik '83, po mieczu Ślązak, po kądzieli Litwin, od 16 lat warszawski „słoik".
Szczegóły
Tytuł: Warszawa da się zjeśćAutor: Paweł Płaczek
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
ISBN: 9788366939707
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 240
Format: 16.5x24.2cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.5 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kartki z dziennika doktora Twardego
Literackie
Fakt Radzi. Sprawdzone pomysły na potrawy z..
Ringier Axel Springer Polska
Znaczy Kapitan
Bernardinum