Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia. 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też… stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni. Paweł Płaczek Rocznik '83, po mieczu Ślązak, po kądzieli Litwin, od 16 lat warszawski „słoik".
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Agencja Wydawniczo-Reklamowa Skarpa Warszawska Sp. z o.o.
Tadeusza Borowskiego, 2 lok. 24
03-475 Warszawa (Polska)
tel: 224161581
email: redakcja@skarpawarszawska.pl
Szczegóły
Tytuł: Warszawa da się zjeśćAutor: Paweł Płaczek
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
ISBN: 9788366939707
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 240
Format: 16.5x24.2cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.5 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Echa dawnej Warszawy Praga
Skarpa Warszawska
Nieistniejące nieznane niezwykłe
Kościoły Warszawy
Kościoły Warszawy
Skarpa Warszawska
Słowiańskie rośliny czarowne
Świat Książki
Raptularz
PIW
Boginie słowiańskich szeptów
Świat Książki
Linia oporu
Literackie