Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

W.A.B.

  • Rok wydania: 2021
  • Format: 20.0 x 14.1 cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Dzisiaj
Sugerowana cena
49,99 PLN
Nasza cena
48,30 PLN
Oszczędzasz 4%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 26,19 zł



Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru.

Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj.

Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu.

Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel.

Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.


Szczegóły

Tytuł: Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Autor: Szabłowski Witold
Wydawnictwo: W.A.B.
ISBN: 9788328092679
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 384
Format: 20.0 x 14.1 cm
Oprawa: Miękka

Recenzje