Zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa - wybrane instrumenty ekonomiczne i regulacyjne

CeDeWu

  • Rok wydania: 2021
  • Format: 16.5x23.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
50,00 PLN
Nasza cena
46,38 PLN
Oszczędzasz 8%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 39,39 zł



Zapotrzebowanie na żywność w związku z powiększającą się populacją będzie rosło. Do 2050 r. na Ziemi będzie mieszkać prawie 10 miliardów ludzi. To prawie 2 miliardy więcej niż teraz. Systemy żywnościowe obecnie są największym jednorodnym źródłem emisji gazów cieplarnianych, głównym powodem gwałtownego spadku bioróżnorodności i zanieczyszczenia wód gruntowych oraz mórz i oceanów. Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone, a także implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych instrumentów.

Z publikacji można dowiedzieć się:
• czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
• dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
• z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.

Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.

Szczegóły

Tytuł: Zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa - wybrane instrumenty ekonomiczne i regulacyjne
Autor: Anna Wielicka-Regulska, Paulina Sołtysiak
Wydawnictwo: CeDeWu
ISBN: 9788381024815
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 136
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.3 kg

Recenzje