Zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa - wybrane instrumenty ekonomiczne i regulacyjne
CeDeWu
Zapotrzebowanie na żywność w związku z powiększającą się populacją będzie rosło. Do 2050 r. na Ziemi będzie mieszkać prawie 10 miliardów ludzi. To prawie 2 miliardy więcej niż teraz. Systemy żywnościowe obecnie są największym jednorodnym źródłem emisji gazów cieplarnianych, głównym powodem gwałtownego spadku bioróżnorodności i zanieczyszczenia wód gruntowych oraz mórz i oceanów. Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone, a także implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych instrumentów.
Z publikacji można dowiedzieć się:
• czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
• dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
• z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.
Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.
Z publikacji można dowiedzieć się:
• czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
• dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
• z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.
Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.
Szczegóły
Tytuł: Zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa - wybrane instrumenty ekonomiczne i regulacyjneAutor: Anna Wielicka-Regulska, Paulina Sołtysiak
Wydawnictwo: CeDeWu
ISBN: 9788381024815
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 136
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.3 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Prowincja grzechu
Editio
Nie ma mnie bez Ciebie
Plectrum
Ratunku
Dlaczemu
Fatalne związki
Editio
Włoskie love story
(pocket)
(pocket)
Czwarta Strona
Żaba
Skrzat
Jajko
Skrzat
Niebezpieczna obsesja
Skarpa Warszawska