Żywienie osób w wieku starszym
Porady lekarzy i dietetyków

PZWL Wydawnictwo Lekarskie

  • Rok wydania: 2008
  • Format: 14.0x20.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
24,20 PLN
Nasza cena
17,54 PLN



Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.

Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.

Spis treści

Wstęp

Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym
Co rozumiemy przez starzenie się organizmu?
Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym
Piśmiennictwo



Szczegóły

Tytuł: Żywienie osób w wieku starszym
Podtytuł: Porady lekarzy i dietetyków
Autor: Mirosław Jarosz
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Kod paskowy: 9788320035186
ISBN: 978-83-200-3518-6
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 162
Format: 14.0x20.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.19 kg

Recenzje