Umbria (wł. Umbria) to region administracyjny w centralnych Włoszech, o powierzchni 8456 km, 817,8 tys. mieszkańców i stolicą w Perugii. (146,7 tys. mieszkańców). Gęstość zaludnienia 155 osób na km. W skład regionu wchodzą 2 prowincje: prowincja Perugia i prowincja Terni. Także kraina historyczna w antycznej Italii znajdująca się w środkowej części Półwyspu Apenińskiego, nad rzekami Tybrem i Rubikonem, w okolicy Adriatyku. Nazwa regionu używana jest także współcześnie - pochodzi od starożytnego ludu Umbrów, który osiadł tam w VI wieku przed Chr. i był następnie wypierany przez Etrusków w kierunku Apeninów. W I poł. III w. przed Chr. Umbria stopniowo została włączona do państwa Rzymskiego.Przewodnik w praktyczny sposób przybliży Ci Umbrię. Odpowie na pytania, które chciałbyś zadać komuś, kto mieszka w tym słonecznym regionie. Co warto zwiedzić Dokąd koniecznie trzeba pojechać Gdzie znajdują się fascynujące zakątki nieodkryte jeszcze przez turystów Czternaście jedno- i dwudniowych tras turystycznych wiodących po "zielonych płucach" Włoch - umbryjskimi wzgórzami, dolinami, brzegami jezior i wzgórz oraz po historycznych miastach regionu: stolicy Umbrii - Perugii, mistycznym Asyżu, kosmopolitycznym Spoleto, starorzymskim Gubbio i cichym Orivieto. W przewodniku znajdziesz także informacje praktyczne dotyczące hoteli, klimatu, podróżowania, pomocy medycznej oraz porady, co kupić, gdzie zjeść i gdzie się zabawić.
Szczegóły
Tytuł: Umbria Kieszonkowy przewodnik od środkaAutor: Muscat Cathy
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788372436269
Tytuł oryginału: Umbria
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Knopińska Olga
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 96
Format: 13.0x20.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.24 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Prosto i presto
Włoska kuchnia dla żyjących w biegu
Włoska kuchnia dla żyjących w biegu
Lucci editore
Basia i pieniądze
Egmont
Basia i gotowanie
Egmont
Basia i plac zabaw
Egmont
Basia i dentysta
Egmont
Japoński wachlarz Powroty
W.A.B.