Kto nie lubi keczupu! Ale czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu – pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego warto je mieć na talerzu? Wszystkiego dowiecie się z książki „Pomidory”.
„Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze.
Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Chcę wiedzieć” kształtują dobre nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.
W serii ukazały się dotychczas: „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany”, „Chlebek”.
Szczegóły
Tytuł: Pomidory. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!Autor: Michel Francesconi
Wydawnictwo: HarperKids
Seria: Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!
ISBN: 9788327669155
Tytuł oryginału: Les tomates
Tłumacz: Katarzyna Grzyb
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 40
Format: 25.5 x 22.0 cm
Oprawa: twarda
Waga: 0.4 kg