Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym ? sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz, w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia raciborskaPodtytuł: Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej
Autor: Grzegorz Wawoczny
Wydawnictwo: WAW
Kod paskowy: 9788389802088
ISBN: 8389802082
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 592
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 1.17 kg