Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Chorobę refluksową diagnozuje się u ok. 20% populacji osób dorosłych. Chorobę wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Diagnozuje się ją u ok. 10% populacji, przy czym przyjmuje się, że zakażonych Helicobacter pylori, bakterią wywołującą zapalenie żołądka i chorobę wrzodową, jest ponad połowa populacji dorosłych (w większości chorują oni bezobjawowo). Zespół jelita drażliwego (ZJD) diagnozuje się u ok. 20% populacji i choć nie ma danych mówiących o liczbie osób z przerostem flory bakteryjnej jelita (SIBO), to przyjąć można podobne statystyki. Tym bardziej że często osoby z ZJD nie są diagnozowane w kierunku SIBO, a co za tym idzie -– nie są skutecznie leczone.
Nie istnieje jedna dieta, która sprawdzi się u każdego. Niestety, a może właśnie przeciwnie? Ale gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, łagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość Twojego życia. Zmiana nawyków żywieniowych, określenie produktów, które dobrze tolerujesz, to nie jest trudna droga, choć bywa długa. Książka „Ból jedzenia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego” pomoże Ci przejść przez nią możliwie najszybciej i bezpiecznie.
Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najlepsza dieta? Wskazuje, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:
Nie istnieje jedna dieta, która sprawdzi się u każdego. Niestety, a może właśnie przeciwnie? Ale gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, łagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość Twojego życia. Zmiana nawyków żywieniowych, określenie produktów, które dobrze tolerujesz, to nie jest trudna droga, choć bywa długa. Książka „Ból jedzenia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego” pomoże Ci przejść przez nią możliwie najszybciej i bezpiecznie.
Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najlepsza dieta? Wskazuje, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:
- Dieta lekkostrawna
- Dieta ubogoresztkowa
- Dieta bez glutenu
- Dieta bez laktozy
- Dieta Cedars-Sinai
- Dieta low-FODMAP
- Dieta SCD
- Specyficzna dieta SIBO – protokół dr Siebecker
- Dieta GAPS – Gut And Psychology Syndrom – zespół psychologiczno-jelitowy
- Bi-Phasic Diet
- Dieta elementarna i półelementarna
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta DASH
- Dieta fleksitariańska
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Wydawnictwo M sp. z o.o.
Al.. J. Słowackiego 1/6
31-159 Kraków (Polska)
tel: +48 721-521-521
email: bok@wydawnictwom.pl
Szczegóły
Tytuł: Ból trawienia. Diety w chorobach przewodu pokarmowegoAutor: Justyna Pardyka
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Kod paskowy: 9788380437920
ISBN: 978-83-8043-792-0
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 304
Format: 16.5 x 22 cm
Oprawa: Miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Fun for Starters Student's Book + Online Activities
Cambridge University Press
175 dań do pudełka
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Ringier Axel Springer Polska
Warzywa na balkonie
Septem
Zdrowe stawy. Leczenie dietą
Zwierciadło
Kuchnia i zdrowie cz.4 Żylaki
Printex
Book Lovers
Penguin Books