Ból trawienia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego

Wydawnictwo M

  • Rok wydania: 2022
  • Format: 16.5 x 22 cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
54,90 PLN
Nasza cena
44,07 PLN
Oszczędzasz 20%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 25,19 zł



Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Chorobę refluksową diagnozuje się u ok. 20% populacji osób dorosłych. Chorobę wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Diagnozuje się ją u ok. 10% populacji, przy czym przyjmuje się, że zakażonych Helicobacter pylori, bakterią wywołującą  zapalenie żołądka i chorobę wrzodową, jest ponad połowa populacji dorosłych (w większości chorują oni bezobjawowo). Zespół jelita drażliwego (ZJD) diagnozuje się u ok. 20% populacji i choć nie ma danych mówiących o liczbie osób z przerostem flory bakteryjnej jelita (SIBO), to przyjąć można podobne statystyki. Tym bardziej że często osoby z ZJD nie są diagnozowane w kierunku SIBO, a co za tym idzie -– nie są skutecznie leczone.

Nie istnieje jedna dieta, która sprawdzi się u każdego. Niestety, a może właśnie przeciwnie? Ale gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, łagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość Twojego życia. Zmiana nawyków żywieniowych, określenie produktów, które dobrze tolerujesz, to nie jest trudna droga, choć bywa długa. Książka „Ból jedzenia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego” pomoże Ci przejść przez nią możliwie najszybciej i bezpiecznie.

Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najlepsza dieta? Wskazuje, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:
 
  • Dieta lekkostrawna
  • Dieta ubogoresztkowa
  • Dieta bez glutenu
  • Dieta bez laktozy
  • Dieta Cedars-Sinai
  • Dieta low-FODMAP
  • Dieta SCD
  • Specyficzna dieta SIBO – protokół dr Siebecker
  • Dieta GAPS – Gut And Psychology Syndrom – zespół psychologiczno-jelitowy
  • Bi-Phasic Diet
  • Dieta elementarna i półelementarna
  • Dieta śródziemnomorska
  • Dieta DASH
  • Dieta fleksitariańska
Wskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane. Jeś

Kraj produkcji: Polska

Producent:
Wydawnictwo M sp. z o.o.
Al.. J. Słowackiego 1/6
31-159 Kraków (Polska)
tel: +48 721-521-521
email: bok@wydawnictwom.pl


Szczegóły

Tytuł: Ból trawienia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego
Autor: Justyna Pardyka
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Kod paskowy: 9788380437920
ISBN: 978-83-8043-792-0
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 304
Format: 16.5 x 22 cm
Oprawa: Miękka

Recenzje