Mąka, wino, ryba i oliwa - składniki najlepszej jakości, z których wyczarujesz niezwykłe bogactwo smaków, zapachów i feerię barw.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak produkty tak proste, że aż wysublimowane, tworzą pomost między 'cucina povera' a 'couisine gourmound', między włoską trattorią zarządzaną niepodzielnie przez charyzmatyczną włoską mammę a restauracjami prowadzonymi przez wielkich szefów kuchni wykształconych w słynnej Le Cordon Bleu, między lazurowym morzem a rozgrzanym w słońcu gajem oliwnym.
Monika Turasiewicz i Bartek Kieżun zabiorą cię w śródziemnomorską podróż i zaproszą na wystawną ucztę. Skosztujesz potraw, których smaku nie da się zapomnieć. Zachwycą cię:
- cappuccino kalafiorowe z truflą,
- ravioli z jagnięcym ragù,
- krem z kalarepki z pesto z młodego szczawiu,
- chrupiące kwiaty cukinii z salsą z pomidorów i awokado,
- chłodnik z szyjkami raków,
- krewetki w miodzie z chili
- homar à la thermidor,
- wątróbka drobiowa z pomidorami, wiśniówką i szałwią,
- lawendowa panna cotta.
Z proponowanych trzynastu menu stwórz niezapomniane przyjęcie, zadziw znajomych i rozpieść nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj zasady idealnego wine pairingu i dobierz wino, które dopełni twoją ucztę.
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
ul. Kościuszki 37
30-105 Kraków (Polska)
tel: 12 61 99 500
email: sekretariat@znak.com.pl
Szczegóły
Tytuł: Farina. Kuchnia śródziemnomorskaAutor: Bartek Kieżun, Monika Turasiewicz
Wydawnictwo: Znak Koncept
ISBN: 9788324084791
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 288
Format: 20.5 x 25.0 cm
Oprawa: Twarda
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Mali WIELCY. Maria Skłodowska-Curie
Smartbooks
Hummusy i pasty
Znak JednymSłowem
Korea. Nie tylko kimchi
Prószyński i S-ka
Królowa piękna z Jerozolimy
Znak Koncept
Mediterranea. Kuchnia słońca. Przepisy śródziemnomorskie
Wielka Litera
Sprawa Josefa Fritzla
Filia