Mąka, wino, ryba i oliwa - składniki najlepszej jakości, z których wyczarujesz niezwykłe bogactwo smaków, zapachów i feerię barw.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak produkty tak proste, że aż wysublimowane, tworzą pomost między 'cucina povera' a 'couisine gourmound', między włoską trattorią zarządzaną niepodzielnie przez charyzmatyczną włoską mammę a restauracjami prowadzonymi przez wielkich szefów kuchni wykształconych w słynnej Le Cordon Bleu, między lazurowym morzem a rozgrzanym w słońcu gajem oliwnym.
Monika Turasiewicz i Bartek Kieżun zabiorą cię w śródziemnomorską podróż i zaproszą na wystawną ucztę. Skosztujesz potraw, których smaku nie da się zapomnieć. Zachwycą cię:
- cappuccino kalafiorowe z truflą,
- ravioli z jagnięcym ragù,
- krem z kalarepki z pesto z młodego szczawiu,
- chrupiące kwiaty cukinii z salsą z pomidorów i awokado,
- chłodnik z szyjkami raków,
- krewetki w miodzie z chili
- homar à la thermidor,
- wątróbka drobiowa z pomidorami, wiśniówką i szałwią,
- lawendowa panna cotta.
Z proponowanych trzynastu menu stwórz niezapomniane przyjęcie, zadziw znajomych i rozpieść nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj zasady idealnego wine pairingu i dobierz wino, które dopełni twoją ucztę.
Szczegóły
Tytuł: Farina. Kuchnia śródziemnomorskaAutor: Kieżun Bartłomiej, Turasiewicz Monika
Wydawnictwo: Znak Koncept
ISBN: 9788324084791
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 288
Format: 20.5 x 25.0 cm
Oprawa: Twarda
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Tradycje kulinarne Finlandii
Hanami
Tradycje kulinarne Szwecji
Hanami
Orwell. Człowiek naszych czasów
Znak Koncept
Dzika kuchnia
Nasza Księgarnia
Ziemniak. Wyznanie miłości
Wielka Litera
Ateny do zjedzenia
Buchmann
Rok małych kroków. Kalendarz 2023
Słowne (dawniej Burda Książki)