Bogaty zbiór przepisów kulinarnych oraz opis tradycji i kresowych zwyczajów. Kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania, ale przede wszystkim smakowite, wykwintne potrawy, przygotowywane z prostych, ogólnodostępnych składników. Znajdziemy tu receptury np. na śledzia pocztowego w miodowym sosie, tradycyjny chłodnik litewski, sztuki mięs kraszone świeżymi i suszonymi ziołami, bliny wołyńskie – gryczane, gęś pieczoną w winie, a także desery, orzeźwiające napoje oraz rozgrzewające i leczące nalewki.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia polskich KresówAutor: Ryszard Jan Czarnowski
Wydawnictwo: Rytm
ISBN: 9788373999725
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 224
Format: 17.5x25.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kresowy tygiel kulinarny
Kuchnia białoruska
Kuchnia białoruska
Zysk i S-ka
Kaszuby i Kociewie
Oskar
Historia Żydów
Aletheia
Fantom
Skarpa Warszawska
Zło ze wschodu
Fabryka Słów
Cywilizacja Słowian
Poznańskie
Ocalić prezydenta
Skarpa Warszawska