Ramen to obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych - od tych najprostszych do najbardziej złożonych - możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles. Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby oraz cudownie gładką powierzchnię z widocznymi kropelkami tłuszczu. W głębokiej misce znajdują się zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, pływają marynowane w sosie sojowym jajka i inne dodatki. Bierzesz pierwszy łyk i… wpadasz po uszy! Na Ramen składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura. Tove Nilsson jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. Nie ustaje w poszukiwaniach idealnego ramenu i najlepszego makaronu. Jest również autorką książek "Soda, lemonad & snacks" (Soda, lemoniada i przekąski 2014) i "Ägg" (Jajka, 2015).
Szczegóły
Tytuł: Ramen. Zupa szczęścia i miłościAutor: Tove Nilsson
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
ISBN: 9788382953275
Tytuł oryginału: Ramen
Tłumacz: Walawender Natalia
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 152
Format: 19.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kapibara młode
Collecta
Jeż S (004-88458)
Collecta
Podróż. Wielka Panda i Mały Smok
Albatros
Pamiętnik z kłódką 3D A5, 96k - włochacz Jednorożec
St. Majewski
Domowa kuchnia japońska
Znak Koncept
Wielka Panda i Mały Smok
Albatros
Bezgłos
Prószyński Media
Jaką kapibarą jesteś?
Must Read