„Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła…”
(Ze Wstępu autora)
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina?
Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także liczni aktywiści, badacze tradycji kulinarnych, eksperci i dziennikarze. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście.
Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię Lwowa – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków.
Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje.
Szczegóły
Tytuł: Smaki Lwowa Kulinarna biografia miastaAutor: Piotr Janczarek
Wydawnictwo: Lira
ISBN: 9788367388795
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 352
Oprawa: Twarda
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Poniemieckie
Czarne
Wojna skowronków
Dwie Siostry
Ktoś do kochania
Znak
Seria z Poczwarką. Tom 1. Raymie. Weź mnie za rękę
Dwie Siostry
Enola Holmes. Sprawa brawurowej ucieczki
Poradnia K
Światełko w oknie
Znak
Seria z Poczwarką. Tom 2. Louisiana. Powrót do domu
Dwie Siostry