Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać prawidłowe leczenie oraz jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono również zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym również probiotykoterapii. W publikacji opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę. Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty, problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
Szczegóły
Tytuł: Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBOAutor: Hanna Szpunar-Radkowska
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788301229382
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 300
Format: 15.0x23.5cm
Oprawa: Miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Encefalopatia wątrobowa
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Fizjologia człowieka
Zintegrowane podejście
Zintegrowane podejście
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Rodzina Monet. Tom 1. Skarb
You&YA
Zioła w Medycynie. Choroby narządu wzroku i narządu słuchu
PZWL Wydawnictwo Lekarskie