Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka „Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki. Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.
Szczegóły
Tytuł: Dieta low-FODMAPAutor: Agata Stróżyk
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788301230524
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 260
Format: 15.0x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.42 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Next Level Skincare
Pascal
Neonatologia praktyczna dla pielęgniarek i położnych Tom 1
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Polska na wojnie
Czerwone i Czarne