Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ich wady i zalety, po dokładny opis postępowania dietetycznego, będącego kluczowym elementem okresu pooperacyjnego. Jest jedyną tego typu pozycją na rynku wydawniczym, podsumowującą aktualne informacje oraz międzynarodowe wytyczne, a także ukazującą doświadczenia znakomitych specjalistów w tej dziedzinie w Polsce. Książka może być przydatna dla wielodyscyplinarnych zespołów sprawujących opiekę nad pacjentem bariatrycznym, m.in. dietetyków, fizjoterapeutów, psychologów, jak również dla lekarzy rodzinnych, pod opieką których często pozostają osoby po operacjach bariatrycznych.
Szczegóły
Tytuł: Dietetyka w chirurgii bariatrycznejAutor: Iwona Boniecka, Wojciech Lisik
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788301230395
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 660
Format: 15.0x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 1 kg