Program diety odmieniającej życie, który pomaga zwalczać objawy IBS
Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAP, oparta na najnowszych badaniach i o pozytywnych skutkach potwierdzonych medycznie, uczy, jak unikać objawów zespołu jelita drażliwego, a jednocześnie delektować się pysznymi potrawami. Autorzy wyjaśniają, dlaczego produkty spożywcze typu FODMAP, czyli łatwo fermentujące krótkołańcuchowe cukry, mogą się przyczyniać do wywoływania objawów IBS oraz dlaczego wprowadzenie prostych zmian w sposobie odżywiania się może ogromnie poprawić twoje samopoczucie.
W książce omówiono, jak:
Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAP, oparta na najnowszych badaniach i o pozytywnych skutkach potwierdzonych medycznie, uczy, jak unikać objawów zespołu jelita drażliwego, a jednocześnie delektować się pysznymi potrawami. Autorzy wyjaśniają, dlaczego produkty spożywcze typu FODMAP, czyli łatwo fermentujące krótkołańcuchowe cukry, mogą się przyczyniać do wywoływania objawów IBS oraz dlaczego wprowadzenie prostych zmian w sposobie odżywiania się może ogromnie poprawić twoje samopoczucie.
W książce omówiono, jak:
- ustalić, które produkty są niepożądane, i ich unikać,
- dostosować dietę w celu złagodzenia objawów,
- przygotowywać pyszne posiłki ze składników o niskiej zawartości FODMAP,
- przygotować się na różne okazje, w tym uroczystości i podróże.
Poradnik zawiera 80 łatwych do wykonania przepisów kulinarnych oraz wszystkie potrzebne informacje, które pomogą ci łagodzić objawy, osiągnąć świetne samopoczucie i dobrze się odżywiać.
Sue Shepherd, dyplomowana dietetyczka, specjalizuje się w leczeniu nietolerancji pokarmowych. Pracuje na La Trobe University w Melbourne, gdzie kieruje badaniami na temat węglowodanów FODMAP.
Peter Gibson, profesor gastroenterologii Monash University, dyrektor Oddziału Gastroenterologii Alfred Hospital w Melbourne. Kieruje zespołem badawczym dietetyków, naukowców i klinicystów pracujących nad udoskonalaniem diety ograniczającej FODMAP.
Sue Shepherd, dyplomowana dietetyczka, specjalizuje się w leczeniu nietolerancji pokarmowych. Pracuje na La Trobe University w Melbourne, gdzie kieruje badaniami na temat węglowodanów FODMAP.
Peter Gibson, profesor gastroenterologii Monash University, dyrektor Oddziału Gastroenterologii Alfred Hospital w Melbourne. Kieruje zespołem badawczym dietetyków, naukowców i klinicystów pracujących nad udoskonalaniem diety ograniczającej FODMAP.
Szczegóły
Tytuł: Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAPAutor: Sue Shepherd, Peter Gibson
Wydawnictwo: Rebis
Seria: Poradniki psychologiczne
ISBN: 9788383380643
Tytuł oryginału: The Complete Low-FODMAP Diet
Tłumacz: Jóźwiak Bożena
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 288
Format: 19.0 x 23.5 cm
Oprawa: Miękka