Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”?
Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.
W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.
„Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa… Jestem nią zachwycona!” - Nigella Lawson
„Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury”. - Diana Henry
„Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe”. - „New York Times”
„Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością”. - Fuschia Dunlop
„Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie”. - Dan Saladino
„Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością”. - „Spectator”
„Tak odkrywcze – a przy tym tak wielka przyjemność z czytania… Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje”. - Bee Wilson, „Financial Times”
„Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego”. - Olia Hercules
„Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur…” - „Boston Globe”
Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leisure”, „Food & Wine”, „The New Yorker”, „Saveur”. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, „The Guardian” i The Food Programme BBC.
Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.
W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.
„Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa… Jestem nią zachwycona!” - Nigella Lawson
„Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury”. - Diana Henry
„Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe”. - „New York Times”
„Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością”. - Fuschia Dunlop
„Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie”. - Dan Saladino
„Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością”. - „Spectator”
„Tak odkrywcze – a przy tym tak wielka przyjemność z czytania… Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje”. - Bee Wilson, „Financial Times”
„Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego”. - Olia Hercules
„Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur…” - „Boston Globe”
Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leisure”, „Food & Wine”, „The New Yorker”, „Saveur”. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, „The Guardian” i The Food Programme BBC.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury historię i smakiAutor: Anya von Bremzen
Wydawnictwo: Bo.wiem
Seria: Ze Smakiem
ISBN: 9788323353935
Tytuł oryginału: National Dish: Around the World in Search of Food, History, and the Meaning of Home
Tłumacz: Czwojdrak Aleksandra
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 320
Format: 15.0 x 23.0 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami