Jest to praktyczny przewodnik napisany w sposób usystematyzowany i przejrzysty, ilustrowany wieloma rycinami. W książce przedstawiono m.in. sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym, obłożenie pacjenta, instrumentarium (łącznie z endoskopowym), przygotowanie do zabiegu i postępowanie po zabiegu. Omówiono przebieg operacji z zakresu chirurgii ogólnej, naczyniowej, przewodu pokarmowego, klatki piersiowej i chirurgii pediatrycznej. Zaprezentowano przebieg zabiegów wykonywanych metodą tradycyjną i endoskopową.
Szczegóły
Tytuł: Przebieg operacji od A do ZPodtytuł: Praktyczny przewodnik dla instrumentariuszek
Autor: Gertraud Harmsen
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320040715
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 304
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.49 kg