Żywienie w nefrologii

PZWL Wydawnictwo Lekarskie

  • Rok wydania: 2025
  • Format: 17.6 x 25.0 cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Przedsprzedaż
Sugerowana cena
161,20 PLN
Nasza cena
146,55 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 146,55 zł



Kompleksowy przewodnik po żywieniu w chorobach nerek - od profilaktyki po terapię żywieniową w zaawansowanych stadiach

„Żywienie w nefrologii“ pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Sylwii Małgorzewicz to kompleksowe opracowanie poświęcone zasadom postępowania dietetycznego w chorobach nerek – od profilaktyki przewlekłej choroby nerek, przez dietoterapię w jej różnych stadiach, aż po żywienie po przeszczepieniu narządu.

Co znajdziesz w książce?

Autorzy, specjaliści z zakresu nefrologii i dietetyki klinicznej, w rzetelny i jednocześnie przystępny sposób omawiają kluczowe zagadnienia:
  • zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze u osób zdrowych i z chorobami nerek,
  • profilaktykę chorób nerek,
  • zaburzenia odżywiania i ocenę stanu odżywienia u pacjentów z przewleką chorobą nerek,
  • postępowanie dietetyczne w chorobach nerek ze współistniejącą otyłością i cukrzycą,
  • zasady żywienia w dializoterapii, po transplantacji nerki oraz w ostrym uszkodzeniu nerek,
  • żywienie dojelitowe i pozajelitowe pacjentów nefrologicznych.
Dla kogo jest ta publikacja?

Publikacja zawiera przykładowe jadłospisy, praktyczne wskazówki oraz aktualne rekomendacje oparte na dowodach naukowych, co czyni ją nieocenionym źródłem wiedzy zarówno w codziennej praktyce klinicznej dietetyków i nefrologów, jak i w dydaktyce akademickiej.

Kraj produkcji: PL

Producent:
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Sp. z o.o.
ul. G. Daimlera 2
02-460 Warszawa (PL)
tel: 22 695 48 15
email: [email protected]


Szczegóły

Tytuł: Żywienie w nefrologii
Autor: Sylwia Małgorzewicz
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788301246495
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 420
Format: 17.6 x 25.0 cm
Oprawa: Miękka
Kraj produkcji: PL

Recenzje