Regionalna sztuka kulinarna w Polsce przez lata ulegała wielu wpływom. Nie inaczej rzecz miała się z odchodzącą powoli w zapomnienie, choć niezwykle wartościową, kuchnią kaszubską. Wyraźnie widoczne jest tutaj oddziaływanie Niemców i Szwedów, a także specyficzne uwarunkowania geograficzne.
Na kaszubskich stołach królują ryby począwszy od śledzi przez szproty, flądry, łososie skończywszy na dorszach. Obecne są również takie potrawy jak zylce, gęsia okrasa oraz bulwy z kwaśnym mlekiem i szpyrkami. Kuchnia kaszubska to zbiór przepisów na charakterystyczne dla tego regionu potrawy, dzięki którym niezależnie od miejsca zamieszkania każdy będzie mógł mieć w domu kawałek Pomorza.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia kaszubskaPodtytuł: Dobra kuchnia
Autor: Łukasz Fiedoruk
Wydawnictwo: Dragon
Seria: Dobra Kuchnia
ISBN: 9788362976218
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 48
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.11 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Dobra kuchnia Dania z drobiu
Dragon
Surówki i sałatki
Kuchnia polska
Kuchnia polska
Literat
Pokolenie Ikea
Novae Res
Kuchnia indyjska
Olesiejuk
Kuchnia meksykańska
Olesiejuk
Mikroekonomia
PWE