Od tysiącleci ludzie nie szczędzili czasu ni wysiłku, by zdobyć świeżo zmielone zboże. W dzisiejszych czasach w ofercie supermarketów znajdują się także produkty z pełnego przemiału, np. z kukurydzy czy owsa w postaci płatków śniadaniowych. Ale czy rzeczywiście są one pełnowartościowe? Otóż wiele z nich traci swoje wartości odżywcze, zanim jeszcze zdążymy je przygotować i zjeść. Wiele produktów jest też zjełczałych lub przetworzonych do tego stopnia, iż raczej przysparzają problemów zdrowotnych aniżeli korzyści. W przeciwieństwie do tych pokarmów świeżo zmielone pełne ziarno dostarcza naturalnego zestawu substancji odżywczych. Pod względem doskonałości naturalnego opakowania żaden owoc czy warzywo nie może się równać ze zbożem. Można je przechowywać przez długie miesiące i dopiero po jego otworzeniu (w procesie przetwarzania czy rafinowania) następuje utrata wartości odżywczych. Z tego względu najlepiej jest kupować zboża w pełnej postaci i mielić je na bieżąco w domu. Autorka opisuje, jak kupować, przechowywać i przygotowywać pełne ziarno, aby przyrządzić pyszne tradycyjne dania z różnych stron świata.
Szczegóły
Tytuł: Jemy zboża na śniadaniePodtytuł: Smak i zdrowie
Autor: Katharina Gustavs
Wydawnictwo: Źródła Życia
Seria: Zdrowie z natury
ISBN: 9788362103249
Tytuł oryginału: Super Breakfast Creals
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Kurz Dawid
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 64
Format: 16.0x21.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.16 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Nowy Testament Opowieści Biblijne
"Inwestycje"
Nadciśnienie
Helion
Skrzat Skierka i leśne zwierzęta
Elżbieta Jarmołkiewicz