Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło.
Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się gości. Warto je wprowadzić również do codziennego jadłospisu.
Debiutujące gospodynie ze wstępu nauczą się, jak postępować z warzywami, by poza dostarczeniem domownikom cennych witamin i soli mineralnych przyrządzić jednocześnie coś atrakcyjniejszego niż marchewka utarta z jabłkiem czy kiszona kapusta doprawiona olejem. Panie domu bardziej doświadczone w sztuce kulinarnej znajdą tu pomysły na niebanalne łączenie popularnych warzyw.
Szczegóły
Tytuł: Najlepsze przepisy na sałatki surówkiWydawnictwo: Prószyński i S-ka
Seria: ENCYKLOPEDIA GOTOWANIA
ISBN: 9788378393535
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 176
Format: 14.0x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.31 kg