Smak kawy zależy od jej odpowiedniego przygotowania: najbardziej ekskluzywną kawę można zepsuć, zaparzając ją w nieodpowiedni sposób i na odwrót z taniej kawy można wydobyć to, co najlepsze, jeśli zna się reguły sztuki jej przygotowania. Właśnie tego rodzaju wskazówek udziela autorka. Radzi też, czym się kierować przy zakupie kawy.
Kolejnym etapem są sposoby jej mielenia i zaparzania. Na rynku mamy do wyboru wiele rozmaitych urządzeń: od ekspresów ciśnieniowych, poprzez przelewowe, aż do prostego dzbanka z tłokiem. Każde z nich ma swoje wady i zalety, które zostają w tej książce wnikliwie przedstawione.
Istotnymi czynnikami, które mają wpływ na smak kawy są: odpowiednie jej przechowywanie, rodzaj wody, odpowiednie czyszczenie naczyń i urządzeń, utrzymywanie zaparzonej kawy w odpowiedniej temperaturze oraz podanie jej w naczyniach, które trzymają ciepło i nie zmieniają jej smaku.
Szczegóły
Tytuł: Kawa 100 przepisówAutor: Ward Mary
Wydawnictwo: Bellona
ISBN: 9788311121713
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Lossman-Bołdok Karolina
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 208
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.38 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Hamlet
Greg
Lektury w klasie IV
Siedmioróg
Bracia Lwie Serce
Nasza Księgarnia
555 pomysłów na dekoracje kwiatowe
Delta W-Z
Janko Muzykant
Olesiejuk
Antek
Olesiejuk