Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni.
Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.
Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.
Szczegóły
Tytuł: Białe trufleAutor: Kelby N.M.
Wydawnictwo: Znak
ISBN: 9788324023318
Tytuł oryginału: White Truffles In Winter
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Pająk Marta
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 336
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.33 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Perfumeria kardynała
Moje Włochy na 40 sposobów.
Moje Włochy na 40 sposobów.
Wydawnictwo Naukowe PWN
Historia polskiego smaku
Kuchnia, stół, obyczaje
Kuchnia, stół, obyczaje
Dom Wydawniczy PWN
W krainie ognistego kwiatu
Sonia Draga
Lizbona
Muzyka moich ulic
Muzyka moich ulic
G+J RBA
Czarne tango
Czarna Owca
Polskie nalewki
Dragon