Polnische Kuche Hausgemacht. Domowa kuchnia polska - wersja niemiecka

Festina

  • Rok wydania: 2012
  • Format: 17x24.5 cm
  • Oprawa: oprawa broszurowa
Wysyłka:
1-3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
46,20 PLN
Nasza cena
35,01 PLN
Oszczędzasz 25%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 29,99 zł



Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.

Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.

Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.

W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...

Szczegóły

Tytuł: Polnische Kuche Hausgemacht. Domowa kuchnia polska - wersja niemiecka
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Festina
ISBN: 9788361511212
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 128
Format: 17x24.5 cm
Oprawa: oprawa broszurowa
Waga: 0.476 kg

Recenzje