Literatura od kuchni

W.A.B.

  • Rok wydania: 2013
  • Format: 19.0x19.0cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
34,90 PLN
Nasza cena
21,98 PLN



Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej magdalenki spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora. Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać!

Szczegóły

Tytuł: Literatura od kuchni
Autor: Deptuła Bogusław
Wydawnictwo: W.A.B.
ISBN: 9788377478103
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 328
Format: 19.0x19.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.63 kg

Recenzje