Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu
Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej
Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza
Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej magdalenki spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta
Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko
w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora.
Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać!
Szczegóły
Tytuł: Literatura od kuchniAutor: Deptuła Bogusław
Wydawnictwo: W.A.B.
ISBN: 9788377478103
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 328
Format: 19.0x19.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.63 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Feng shui dla bezdomnych
Literackie
Kobieta na krańcu świata
G+J RBA
Cień
Znak
Fabrykantka aniołków
Czarna Owca
Panoramy Gór Polski Nowe spojrzenie na góry
ExpressMap
Tajemnica pływalni
Zakamarki
Dzień po dniu Wybór wierszy
Austeria
Oczami córki
Świat Książki