Prawie we wszystkich kulturach pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Może przybierać formę bochenków, placków, bułek czy chałek. Spożywamy je od wczesnego dzieciństwa do późnej starości z przekonaniem, że jest niezbędne i bardzo pożywne. Czy rzeczywiście jednak zboże, które stanowi jego główny składnik jest zdrowe dla każdego?
Od dawna wiadomo, że wiele poważnych chorób ma związek z alergią na białka, znajdujące się w czterech zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dla osób, które są uczulone na gluten, produkty mączne są trucizną zagrażającą ich życiu. Natomiast dla tych, którzy odczuwają nadwrażliwość na gluten, spożywanie ich powoduje groźne dolegliwości, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Co zatem robić i jakiej szukać alternatywy?
Dzięki Bożenie Przyjemskiej naturoterapeutce, dietetykowi i osteopatce z 30 – letnim doświadczeniem będziesz mógł sam się przekonać o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu. Zapobiega ona ponad 200 przewlekłym chorobom i dolegliwościom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Autorka dogłębnie przeanalizowała najważniejsze informacje medyczne dotyczące uczuleń i nietolerancji na gluten i swoje wnioski zamieściła w tym poradniku. Znajdziesz w nim również wszystko na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć m.in. takie choroby jak: nowotwory, osteoporozę, choroby jelit, choroby autoimmunologiczne, przewlekłe bóle, kłopoty z trawieniem i przyswajaniem, bezpłodność, a także wiele innych. Dodatkowym atutem tej publikacji są zawarte w niej przepisy zarówno dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej, jak i Specyficznej Diety Węglowodanowej.
Zdrowe życie bez glutenu.
Szczegóły
Tytuł: NIEBEZPIECZNE ZBOŻA WYD. 2014Autor: Bożena Przyjemska
Wydawnictwo: Vital
ISBN: 9788364278167
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 272
Format: 20.5 x 14.5 cm
Oprawa: Broszurowa
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Sztuka łączenia pokarmów
Co z czym?
Co z czym?
Oficyna Wydawnicza ABA
Wolni od glutenu
Druga Strona
Choroby dzieci Leczenie Megadawkami witamin
Oficyna Wydawnicza ABA
Hipokryzja. Nasze relacje ze zwierzętami
Oficyna Wydawnicza Oikos
Dieta w chorobach autoimmunologicznych
Co jeść by czuć się lepiej?
Co jeść by czuć się lepiej?
PZWL Wydawnictwo Lekarskie