?Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (?).
Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość jadalnych chwastów na wycieczkach, biwakach, wakacjach pod namiotem ? szczególnie teraz, kiedy wraca moda na zdrową żywność, a wielu ludzi zostaje wegetarianami (?).
Sporo wiemy o stosowaniu takich przypraw, jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy szafran. Ze świata przywozimy kasję, alczatkę cytrynową, anyż gwiazdkowy czy sumak garbarski, a zapominamy o tym, że nasze pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków?.
ze wstępu Hanny Szymanderskiej
Szczegóły
Tytuł: Z łąki na talerzAutor: Hanna Szymanderska
Wydawnictwo: Świat Książki
ISBN: 9788379430338
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 240
Format: 21.0x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.6 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Sztuka podróżowania
Czuły Barbarzyńca
Dzika kuchnia
Nasza Księgarnia
Pyszne chwasty
Pascal
Jakubiak lokalnie
Egmont
ZESZYT DO SŁÓWEK A6/16k.
mix okładek
mix okładek
Beniamin
Królewna
Bajka