Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie kelner. Realizuje treści z zakresu drugiej części kwalifikacji T.9 (Obsługiwanie gości).
Autorki podręcznika wyczerpująco opisały zagadnienia dotyczące: stanowiska pracy i systemów obsługi kelnerskiej, predyspozycji i umiejętności niezbędnych do wykonywaniu zawodu kelnera, czynności związanych z obsługą gości. Omówiły zasady opracowywania karty menu, doradzania gościom w wyborze potraw i napojów, przyjmowania i rejestrowania zamówień, nakrywania stołu, a także dobierania urządzeń, bielizny, zastawy stołowej oraz sprzętu serwisowego do podawania potraw i napojów. Wiadomości teoretyczne wsparły licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi sposoby ich praktycznego zastosowania.
Autorki podręcznika wyczerpująco opisały zagadnienia dotyczące: stanowiska pracy i systemów obsługi kelnerskiej, predyspozycji i umiejętności niezbędnych do wykonywaniu zawodu kelnera, czynności związanych z obsługą gości. Omówiły zasady opracowywania karty menu, doradzania gościom w wyborze potraw i napojów, przyjmowania i rejestrowania zamówień, nakrywania stołu, a także dobierania urządzeń, bielizny, zastawy stołowej oraz sprzętu serwisowego do podawania potraw i napojów. Wiadomości teoretyczne wsparły licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi sposoby ich praktycznego zastosowania.
Szczegóły
Tytuł: Obsługa kelnerska. Podręcznik do nauki zawodu kelner. Część 1. Szkoły ponadgimnazjalneAutor: Renata Szajna, Danuta Ławniczak
Wydawnictwo: WSiP
ISBN: 9788302147159
Kategoria: Podręczniki
Szkoła branżowa I stopnia
MEN: 2013
Przedmiot: Przedmioty zawodowe
Typ: Podręcznik
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 304
Format: 17 x 24.5 cm
Oprawa: miękka
Waga: 0.45 kg