Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (?) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie"; dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne.
Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką; nie można więc przyjąć sztywnego kanonu stosowania ich w kuchni. (?) Odpowiednio dobrane przyprawy stosowane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko urozmaicają smak naszej kuchni i podnoszą wartości odżywcze potrawy, ale także pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie, mają też działanie lecznicze.
fragment wstępu
Szczegóły
Tytuł: Przyprawy i mieszanki przyprawAutor: Szymanderska Hanna
Wydawnictwo: Świat Książki
ISBN: 9788379430352
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 248
Format: 13.9x22.0
Oprawa: Skórzana
Waga: 0.33 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Mówimy uprzejmie
Poradnik językowego savoir-vivre'u
Poradnik językowego savoir-vivre'u
Wydawnictwo Naukowe PWN
Dieta roślinna na co dzień
Galaktyka
Sztuka łączenia
Między Słowami
Miej trochę wiary
Świat Książki