Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z moralną historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.
Szczegóły
Tytuł: Historia naturalna i moralna jedzeniaAutor: Toussaint-Samat Maguelonne
Wydawnictwo: W.A.B.
ISBN: 9788328020399
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 672
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.68 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kawa
Czarne
Moje dziecko nie chce jeść
Mamania
Ślonsko godka ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli
Wydawnictwo Naukowe PWN
Historia wewnętrzna
Feeria
Harda
Zysk i S-ka
Prawo dla filmowców
Wojciech Marzec