Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah, Calvin, otrzymuje posadę dyplomaty w Paryżu, Mah od zawsze pasjonatka kuchni i miłośniczka Francji zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce Calvin zostaje wysłany do Iraku na roczną misję, a wizja romantycznego życia w Mieście Świateł szybko się rozwiewa.
Podobnie jak Julia Child, Ann postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupełnie nowym otoczeniu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych miasteczkach Francji walczy z samotnością za pomocą symbolu francuskiego comfort food cassoulet. Odsłania co się tak naprawdę kryje za daniami typowymi dla kolejnych miejsc, bada historię potraw i ich smak od wołowiny po burgundzku do najbardziej chrupiących gryczanych naleśników. A gdzieś między Paryżem i południem Francji odkrywa również kilka życiowych mądrości. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i kości szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy oraz wypróbowane przez autorkę tradycyjne przepisy.
Lektura tej książki sprawi, że ruszysz prosto do kuchni i zapragniesz odwiedzić Paryż. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowieść o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.
"Doskonałe składniki przygotowane z wyczuciem i elegancko podane. Naprawdę smaczna książka." Peter Mayle, autor "Roku w Prowansji"
Szczegóły
Tytuł: Sztuka jedzenia po francuskuPodtytuł: O gotowaniu i miłości w Paryżu
Autor: Ann Mah
Wydawnictwo: Black Publishing
ISBN: 9788380491311
Tłumacz: Jankowska Dobromiła
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 264
Format: 12.4x20.5
Oprawa: Miękka
Waga: 0.2 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Te chwile
Smak Słowa
Egipt: Haram Halal
Fundacja Instytutu Reportażu
Wojna i terpentyna
Marginesy
Mój Nowy Jork. Słynni nowojorczycy opowiadają o swoim mieście
Burda NG Polska
Po bandzie
Prószyński i S-ka
Lew Tołstoj. Ucieczka z raju
Marginesy
W imię dziecka
Albatros
Tajemna historia
Znak Literanova
Ścieżki Północy
Literackie